Niet ACM maar ILT wordt handhavingsinstantie passagiersrechten bus en trein

Niet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) moet de handhavingsinstantie voor passagiersrechten in bus en trein worden. Dit schrijft demissionair minister Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer.

“Het aanwijzen van de ACM i.o. acht ik zowel vanuit efficiency als inhoudelijke overwegingen niet opportuun”, aldus de minister van Infrastructuur en Milieu. Zij voert hiermee een motie van de Tweede Kamer “niet onverkort” uit. Deze motie-Van Gent vroeg om het toezicht in het spoorvervoer te beleggen bij de Vervoerkamer van de NMa, die opgaat in de ACM.

Relatie

“De ACM i.o. houdt op het spoor vooral toezicht op de relatie tussen de beheerders (ProRail en Keyrail) en de gebruikers (zoals de NS) van het spoor”, schrijft de minister. “Verder zien de taken van de ACM i.o. op consumententerrein niet op de behandeling van individuele klachten zoals de verordeningen die vereisen.”

Efficiency

“Vanuit het oogpunt van efficiency hecht ik eraan om de handhaving van de verordeningen passagiersrechten voor alle vervoersmodaliteiten bij één en dezelfde handhavinginstantie te beleggen. In mijn afweging welke instantie het beste de naleving van de bus- en spoorverordeningen passagiersrechten kan handhaven, en tevens kan functioneren als klachteninstantie, kom ik daarom uit op de ILT, en zal ik deze instantie zo spoedig mogelijk definitief aanwijzen.”

Mandateren

De minister wil zelf bevoegd worden voor het toezicht en de handhaving annex klachtenbehandeling in het besloten busvervoer. “Ik zal die bevoegdheden vervolgens mandateren aan de ILT. Voor het openbaar vervoer per bus worden de regionale concessieverleners bevoegd voor het toezicht en de handhaving annex klachtenbehandeling. Vanuit de 1 loketgedachte voor OV- reizigers zullen ook de concessieverleners bevoegdheden aan de ILT mandateren.”

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder markttoezicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s