Nederlands markttoezicht voorbeeld voor Spanje

Het Nederlandse markttoezicht blijkt een bron van inspiratie te zijn voor Spanje. In los Países Bajos zijn sectorale toezichthouders geïntegreerd in de mededingingsautoriteit, constateert de Spaanse regering in het eigen voorstel voor een nieuwe marktautoriteit. “Daardoor is er een grotere doelmatigheid in het toezicht op concurrentie in markten.”Bij het Spaanse parlement ligt een wetsvoorstel dat acht toezichthouders samen laat gaan in een nieuwe Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia. Net als in Nederland wordt algemeen concurrentietoezicht verenigd met sectoraal toezicht.

20121105-055926.jpg

De Spaanse regering constateert een internationale trend van fusies van sectorale autoriteiten. Het Nederlandse voorbeeld heeft in haar ogen het voordeel dat het toezicht op concurrentie direct kan profiteren van sectorkennis. De reguladores houden doorlopend toezicht en beschikken over sterkere instrumenten om informatie te verwerken.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit is belast met het algemene mededingingstoezicht en het toezicht op energie en vervoer. Volgens een wetsvoorstel, dat nu in de Eerste Kamer ligt, fuseert de NMa samen met de OPTA en de Consumentenautoriteit. De nieuwe Autoriteit Consument en Markt gaat ook toezicht houden op de naleving van het consumentenrecht en van specifieke regels voor telecommunicatie en post.

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder markttoezicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s