Nederland kritisch over versterking positie mededingingstoezicht

De Europese Commissie wil de positie van mededingingsautoriteiten versterken. maar Nederland voelt zich vooralsnog niet aangesproken. Dit blijkt uit de reactie op een mededeling van de Commissie.

De Commissie stelt dat de institutionele positie van nationale mededingingsautoriten moet worden versterkt. Er dienen Europese garanties te komen voor onafhankelijkheid, budgetten, bevoegdheden en boetes.

Ook Nederland vindt dat toezicht op de naleving van mededingingsregels onafhankelijk en effectief moet zijn, maar de Autoriteit Consument & Markt zou al “ruimschoots” voldoen aan de doelstellingen van de Commissie. Het kabinet verwacht dan ook “dat maatregelen niet tot (significante) aanpassingen van de institutionele positie of het pakket aan onderzoeks- en beslissingsbevoegdheden van de ACM zullen leiden.”

Als de Commissie ergens een probleem constateert, dan moet zij maar een aanbeveling formuleren. Ook zou het netwerk van Europese mededingingsautoriteiten kunnen worden versterkt.

Verder wil Nederland vooralsnog niet gaan:

“De grondhouding voor verdergaande maatregelen op EU-niveau is vooralsnog negatief omdat nog onvoldoende aangetoond is dat deze noodzakelijk en evenredig zijn”.

Eventueel kunnen de Europese regels worden aangescherpt, maar:

“Randvoorwaarde daarbij is dat deze geen afbreuk doen aan het Nederlandse stelsel van ministeriële verantwoordelijkheid, waarin de minister een systeemverantwoordelijkheid heeft voor ACM als zbo. Vergaande en gedetailleerde voorschriften aan de positie van de nationale mededingingsautoriteiten zouden mogelijk onnodig afbreuk kunnen doen aan dit evenwicht.”

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s